WoWoW
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

7.1之子絕食 71小時

4 posters

向下

7.1之子絕食 71小時 Empty 7.1之子絕食 71小時

發表 由 寶BB 周四 6月 25, 2009 4:24 pm

勁無聊 <----我只有呢三個字可以講!

「 18歲咁樣過 好有意義喎」
7.1之子絕食 71小時
2009年06月25日

18歲生日,沒蛋糕吃,要飢餓慶祝, Seaman不覺掃興:「人生有幾多個 18歲?咁樣過,我覺得好有意義喎!」生於 7月 1日的 Seaman響應網民周諾恆發起的 7.1絕食 71小時行動,打算在剛好踏入成年的大日子,以自己相信最有意義的形式慶祝。
記者:蔡元貴

發起 7.1絕食的周諾恆,早前與兩名網民在今年六四前夕,於中聯辦門外絕食 64小時,引發傳媒報道及網民關注。 25歲的他 7.1再出發,在 facebook及高登討論區發起 7.1絕食 71小時。周諾恆在 facebook群組「吹雞」後,至今最少有九人表示加入,反應比六四絕食更熱烈。
從事旅遊業的周諾恆,仿效八九學運領袖,發表了一份絕食宣言:「手中握有主子所賜權力的鷹犬怎會在意?如果他們在意人民的訴求,又怎會剝奪我們選舉的人權?在這個非民選政府眼中,我們這些蟻民,即使餓死,又算得了甚麼?」
國家冇民主 人民好坎坷
放大圖片
發起 7.1絕食的周諾恆(右),今年六四前夕於中聯辦門外絕食 64小時。

發起 7.1絕食的周諾恆(右),今年六四前夕於中聯辦門外絕食 64小時。

周諾恆說,絕食目的是呼籲香港人出來爭取民主,或者表達對政府的不滿,「我哋冇統一嘅訴求,總之各人自發,做想做嘅嘢。」
響應號召的 7.1之子 Seaman是個基督徒:「我覺得神要我呢日出世,係要畀我一個使命。但係亦因為咁,我嘅生日變得有啲唔開心,諗起自己國家雖然經濟進步,但係冇民主,冇尊嚴,覺得中國人命途好坎坷。」不過他說今年會過得比較開心,因為有一群理念一致的網民跟他一起過生日。
時代廣場中途加入遊行

他們計劃在時代廣場絕食,由 6月 29日至 7月 2日,中途會加入 7.1遊行大隊。表示加入的網民,還有曾經在利東街重建糾紛中被警方剝光豬兼起訴的梁玉熹。「選擇絕食,係因為香港社運方式太過單一,來來去去都係遊行同集會,我哋想表達更大嘅意志同埋決心,希望令到社會有種轉變。亦都希望透過呢種方式,令每個香港人都願意付出多啲,爭取公義。」梁玉熹說。
梁玉熹引用了電影《高凶三萬尺》的一句對白自我表白:「當你失去最寶貴的東西,你願意付出甚麼代價去捍衞?」他解釋,電影中女主角丟失了女兒,尋親過程中被人恥笑她有精神病,但她爭取到底,「嗰種捍衞精神令我好感動,我哋失去咗 07、 08普選權利,家拖到 2017,仲話有篩選機制,我哋又應該付出乜嘢代價去爭取、去捍衞?」
不願做奴才 今年再起來

19歲的梁玉熹近年熱衷公民運動,付出不少。 07年加入 H15關注組,為保留利東街抗爭,結果與多名示威者被起訴,最終獲判無罪,但當時就讀中七的他被官司煎熬,影響學業,一度離港到台灣升學。
年輕網民平時上網品評港女、粗口爛舌,講起 7.1,講起普選,卻又認真嚴肅得很。好像吸過煙、曠過課的 Seaman,還會引經據典講民主,「胡適講過,爭你們個人的自由,便是為國家爭自由!爭你們自己的人格,便是為國家爭人格!一個自由民主的國家,不是由一群奴才造成的!」不願做奴才的網民,今年又再起來了。
寶BB
寶BB

文章數 : 179
注冊日期 : 2009-06-17

回頂端 向下

7.1之子絕食 71小時 Empty 回復: 7.1之子絕食 71小時

發表 由 mee 周四 6月 25, 2009 6:50 pm

我鍾意佢講: 人生有幾多個 18歲?

如果係咁, 佢年年都好唔得閒要搵野搞..... Rolling Eyes
mee
mee

文章數 : 57

回頂端 向下

7.1之子絕食 71小時 Empty 回復: 7.1之子絕食 71小時

發表 由 寶BB 周四 6月 25, 2009 6:52 pm

你絕食關政府乜事?
咪咁無聊扮有型啦小朋友!
寶BB
寶BB

文章數 : 179

回頂端 向下

發表 由 老闆娘 周四 6月 25, 2009 7:09 pm

好多年前, 我男朋友同我講左一件趣事

話說佢阿媽叫佢個妹去同外婆食生日飯, 佢阿妹就話: 唔得喎, 果日我同學開生日叭地呀
佢阿媽答: 車, 你同學生日年年都有, 外婆生日一年得一次!
老闆娘
老闆娘

文章數 : 106

http://www.DangleJangle.com

回頂端 向下

發表 由 gazzagw 周四 6月 25, 2009 9:48 pm

I think he must be a fot boy, he just want a change to get slim
gazzagw
gazzagw
Admin

文章數 : 205
注冊日期 : 2009-06-16

http://wowow.friendhood.net

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章